Tolong Click Ye... :)

Rabu, 27 April 2011

Proton Edar lancar kempen Persona-Sememangnya Lebih Sempurna


Proton Edar telah melancarkan kempen baru bernama 'Persona-Sememangnya Lebih Sempurna' dengan menampilkan dua duta Proton Persona baru-DJ Lin dari Suria FM dan Aanantha dari THR-Raaga,menyertai bersama duta sedia ada-Jack Lim dari My FM  dalam kempen 6 bulan tersebut yang akan menghubungkan Rakyat Malaysia dengan bertemakan 'keyakinan berinspirasi'.


Selasa, 26 April 2011

UMW Toyota labur RM1 bilion tingkatkan pengeluaran


Berdasarkan pengumumannya untuk mengurangkan pengeluarannya hingga 3 Jun,UMW Toyota akan melihat kemungkinan untuk melabur RM1 bilion untuk mengembangkan lagi pengeluarannya dan menaiktaraf kemudahan pengeluarannya untuk tiga tahun lagi.

Pengurangan pengeluarannya yang disebabkan oleh bekalan komponen elektroniknya yang tergendala ekoran bencana tsunami dan gempa bumi di Jepun pada bulan lalu.Syarikat itu juga telah mengurangkan masa bekerja kepada 3 hari seminggu dan satu shif sehari sehingga 3 Jun.Bagaimanapun,UMW Toyota yakin dapat
mengekalkan jumlah jualan 90,000 unit dalam tahun 2011.

Walaupun perkara berikut terjadi,namun syarikat itu sedang bersedia untuk pelancaran model pemasangan tempatan Camry generasi baru,yang akan dipasang di kilang pemasangan milik Assembly Services Sdn.Bhd (ASSB) di Shah Alam,Selangor selepas pelancaran model tersebut.Kilang tersebut juga meraikan pengeluaran kereta Toyotanya yang ke sejuta kelmarin,di mana model ke sejuta tersebut ialah model Vios TRD Sportivo.

Manakala peruntukan tambahan sebanyak RM350 juta lagi digunakan untuk menaiktaraf kilang milik ASSB,dan pusat penyimpanan stok kereta berpusat akan dibina di Bukit Raja,Klang.Pusat tersebut akan mula beroperasi pada hujung tahun ini,di mana ia termasuk dengan trek ujian.     

Proton Exora hibrid akan dipasarkan pada 2012?


Dikatakan,Proton mungkin akan memasarkan Proton Exora MPV versi hibrid pada tahun depan sekiranya tiada aral melintang.Berdasarkan laporan,Pengarah Urusannya,Datuk Seri Syed Zainal Abidin,model hybrid tersebut telah menjalani program ujian di United Kingdom yang mungkin mengambil masa 2 minggu.

Proton sedang menunggu kelulusan untuk memasarkan MPV hybrid ini setelah mendapat pengiktirafan akhir dari  Malaysian Institute of Road Safety Research (MIROS).Ia mungkin akan dijual di Malaysia pada 2012.


Pembangunan Exora Hybrid ini bermula di UK pada 2009,dan pada November tahun lalu,ia juga dipertontonkan pada program 'Best Range Extender EV' pada Cabaran Kereta Masa Hadapan Kelab Automobil Diraja London.Mungkin ia akan dikomersialkan oleh Proton tahun depan.

Proton juga yakin dapat bertahan dalam pasaran kereta bebas,dan juga telah bersedia untuk menghadapi cabaran dalam pengliberalisasian pasaran automotif tempatan pada 2016.

'Kami telah berusaha untuk memasarkan kereta hybrid ini sekian lama,kata Syed Zainal.'Kami ada masa lima tahun lagi untuk memastikan kereta Proton terus dijual pada harga berpatutan dan lebih bermutu,'tambahnya.

Saman trafik : Polis tidak lagi akan menyorok


Timbalan Ketua Polis Negara,Datuk Khalid Abu Bakar berkata,polis tidak akan lagi menggunakan pendekatan menyorok atau bersembunyi ketika mengadakan operasi mengesan pesalah trafik.

Sebaliknya,beliau berkata,anggota polis akan lebih banyak menonjolkan diri serta mengeluarkan saman secara bersemuka mengikut peruntukan undang-undang sedia ada.

Bagaimanapun,beliau menegaskan bahawa saman ekor dan operasi trafik tetap akan diadakan bagi mengesan
pesalah-pesalah trafik.

Menurutnya,melalui pendekatan itu,semua pengguna jalan raya akan dimaklumkan mengenai kewujudan sekatan dan operasi di hadapan mereka menerusi papan tanda elektronik dan sebagainya.

'Ini bermakna setiap operasi (sekatan) dijalankan,pengguna akan tahu dan jika masih berdegil,mereka akan disaman.Polis juga tidak akan lagi bersembunyi di sebalik pokok dan tiang lampu,kita akan terus saman dan apabila disaman,jangan lupa bayar.

'Untuk itu,polis akan menggunakan kemudahan teknologi canggih untuk mengesan mereka (pesalah trafik) seperti kamera litar tertutup (CCTV) dan sebagainya,'katanya.

Sabtu, 23 April 2011

Toyota mungkin kurangkan sementara pengeluaran di MalaysiaUMW Toyota Motor,pengedar kereta Toyota di Malaysia,memaklumkan bahawa berlaku sedikit masalah dalam penerimaan komponen dari Jepun,oleh kerana bencana tsunami dan gempa bumi di sana,oleh itu pengeluaran Toyota mungkin dikurang sementara dari 25 April hingga 3 Jun.

Pengurangan tersebut merangkumi pemotongan kerja lebih masa serta masa kerja dikurangkan kepada satu shif sahaja sehari bermula 25 April.Pada 6 Jun,pelan pengeluaran baru akan dibuat,termasuklah pemulihan dalam pembekalan komponen.

UMW Toyota bagaimanapun akan berusaha mengatasi masalah ini sebaik mungkin.Ia juga akan memantau dengan sebaiknya keadaan bekalan komponen dari Jepun dan akan memberi perkembangan terbaru tentangnya dalam masa terdekat.

Jumaat, 22 April 2011

Laluan KL-Kuala Selangor akan siap pertengahan tahun


Pada pertengahan tahun ini,Lebuhraya KL-Kuala Selangor akan dibuka bermula dari Taman Templer di Kuala Lumpur hingga ke pusat bandar Ijok di Kuala Selangor.

Laluan berkembar sepanjang 33km tersebut,dikenali sebagai LATAR Expressway,akan menjadi lebuh raya alternatif yang menempatkan Jalan Sungai Buloh-Kuala Selangor (Jalan Persekutuan 54) yang dibuka untuk servis,dan juga menghubungkan beberapa bandar seperti Kuala Selangor,Assam Jawa,Ijok,Batang Berjuntai,Kota Puteri,Puncak Alam,Shah Alam,Bukit Jelutong,Sungai Buloh,Kundang,Rawang dan Selayang.

Dengan masa perjalanan 18 minit,lebuh raya ini mempunyai empat persimpangan dan tiga plaza tol serta tiga pusat Rehat dan Rawat (R&R).Empat persimpangan ini juga menyediakan akses mudah kepada Lebuhraya Guthrie,Lebuhraya Utara Selatan PLUS dan Lebuhraya Pantai Barat.

Lebuhraya ini merupakan sebahagian daripada perancangan kerajaan untuk Lebuhraya Lingkaran Luar Kuala Lumpur (KLORR) yang bermula dari persimpangan Taman Templer 1 (KL-Rawang) sehingga Lebuhraya Koridor Guthrie.KLORR ialah lebuhraya lingkaran dengan kawasan Lembah Klang yang menjadi susuran alternatif kepada Lebuhraya Lingkaran Tengah (MRR).

Pada masa kini,bahagian-bahagian KLORR termasuk Lingkaran Koridor Guthrie,Lebuhraya Elite dari Bukit Jelutong,Shah Alam hingga Saujana Putra dan juga Lebuhraya Lembah Klang Selatan dari Saujana Putra ke Kajang.Sebagai tambahan,KLORR menghubungkan Kajang hingga Hulu Langat melalui Lebuhraya SILK.Dengan adanya LATAR Expressway,ia telah membentuk 75% dari rangkaian KLORR.

Khamis, 21 April 2011

Goodyear dan AAM lancar kempen 'Women With Drive' khas untuk pemandu wanita


Pemandu wanita.Walaupun Ahli Parlimen Kinabatangan,Datuk Bung Mokhtar Radin telah memperkatakan tentang sikap pemandu wanita,namun wanita tetap merupakan pemandu yang terbaik.Oleh itu Goodyear serta Persatuan Automobil Malaysia (AAM) telah melancarkan program pertamanya mengenai wanita yang dipanggil 'Women With Drive' di Bangsar pagi tadi.

'Women With Drive' ialah satu program bengkel kesedaran komuniti untuk wanita,dikendalikan oleh pakar-pakar Goodyear Autocare untuk mendidik para pemandu wanita tentang hal-ehwal kenderaan dan jalan raya.Program ini juga bertujuan untuk memperkasakan wanita dengan keyakinan dan pengetahuan mengenai penjagaan displin di jalan raya.

Bulan seterusnya,latihan kelangsungan hidup yang pertama akan dilakukan setiap tiga bulan dengan objektif seperti berkongsi petua dan pedoman,falsafah mengenai penjagaan auto dan pemanduan yang sempurna.Dalam bengkel ini,para wanita akan mempelajari bagaimana memeriksa enjin,minyak,litar elektrik,tali sawat dan tayar.

'Ia adalah kesempatan yang terbaik bagi wanita untuk membina keyakinan diri dan akan menjadi lebih bijak di jalan raya.Wanita telah memainkan peranan yang penting di rumah,maka mereka juga perlu memahami lebih tentang kenderaan masing-masing,serta yang mana yang terbaik untuk mereka berdasarkan keperluan yang berbeza bagi mengelakkan ditipu jika tidak sesuai.Ia juga merupakan program pertama di Malaysia yang telah melahirkan pemandu wanita yang berkualiti,'jelas Ivy Peng,Pengarah Jualan Goodyear.

Artis-artis wanita yang memberi sokongan kepada pelancaran kempen tersebut ialah Sarimah Ibrahim,Bernie Chan,Xandria Ooi,Sasha Rowena dan drifter wanita dari Team Goodyear,Azrina Jane Abdullah.Teruskan mengikuti perkembangan selanjutnya mengenai program Women With Drive ini wahai pemandu-pemandu wanita sekalian!!! 

Proton-Petronas lancar pelincir transmisi auto ATF-XP3


Proton melalui kerjasamanya dengan Petronas telah melancarkan sejenis minyak pelincir untuk kereta Proton bertransmisi automatik iaitu Petronas ATF-XP3 di Putrajaya,sebentar tadi.Ia merupakan minyak pelincir yang dirumus khas dan telah diperakui selamat digunakan untuk kereta keluaran Proton.

Minyak pelincir ATF-XP3 dikilangkan dari minyak pelincir likatan tinggi dan bermutu,dan ia mengandungi bahan molekul yang unik untuk melancarkan operasi gear automatik,dan perlindungan terbaik dari ketidaklancaran enjin.ATF-XP3 juga menawarkan perlindungan dalam suhu tinggi mahupun rendah.

Mengikut standard PES-1133 Proton,pelincir ATF-XP3 boleh digunakan untuk gear kereta transmisi auto Proton sekiranya pelincir jenis Dexron tidak sesuai digunakan.Pelincir baru ini juga boleh digunakan untuk gear auto sistem kawalan gelincir penukar tork yang memerlukan ATF-9.

ATF-XP3 boleh digunakan oleh beberapa model kenderaan gear automatik Proton seperti Saga (1985-2008),Saga BLM,Iswara,Wira/Satria/Putra (1993-2008),Waja 2000/Campro/CPS,Gen.2 2004 /IAFM/CPS,Persona dan Exora.Ia tidak sesuai digunakan oleh model Perdana,Savvy (kerana transmisi autonya bercampur dengan manual),dan Inspira (kerana transmisi auto CVT nya tak boleh menerimanya).

Minyak pelincir ATF-XP3 (1 liter) dijual pada harga RM29.96 di Semenanjung Malaysia dan RM30.46 di Sabah dan Sarawak.Ia boleh didapati di mana-mana pusat servis Proton di seluruh negara,serta akan menggantikan minyak pelincir sedia ada iaitu ATF-SP111 Proton,yang berharga RM30.91.

Selasa, 19 April 2011

Kamus Istilah Kereta

CBU =  Completely-Built Unit (Unit Pasang Siap) iaitu model kereta yang diimport dan dipasang sepenuhnya di luar negara.

CKD  =  Completely Knock Down (Unit Terurai Sepenuhnya) iaitu model kereta yang dibawa ke negara ini dalam bentuk kit komponen.Walaupun kit tersebut dipasang secara tempatan,namun kit itu tidak dikeluarkan di dalam negara ini.

Tork = Ukuran tindakbalas kuasa dalam paksi,dan menyebabkan kuasa terbentuk dalam bentuk putaran.Ia diukur dalam lb-ft di Amerika Syarikat.

X-CVT = Xtronic CVT iaitu sejenis transmisi automatik yang digunakan pada kereta Nissan.

TRD = Toyota Racing Development (Pembangunan Perlumbaan Toyota) iaitu model talaan sport khas bagi model-model Toyota.

Proton menganjurkan Pertandingan Kemahiran Malaysia ke-20:Sektor Teknologi Automobil


Kira-kira 150 orang remaja mewakili pelbagai institut pengajian tinggi (IPT),sama ada kerajaan mahupun swasta telah menghadiri acara Pertandingan Kemahiran Malaysia kali ke-20:Sektor Teknologi Automotif yang diadakan minggu lalu di Alor Setar,Kedah.Pertandingan mencungkil bakat kemahiran ini dianjurkan oleh Kementerian Sumber Manusia dan pengeluar kereta nasional,Proton,sebagai penaja utama.

Dalam pertandingan ini,ia terbahagi kepada beberapa kategori,yang terbuka kepada remaja berusia 22 tahun kebawah,Kategorinya adalah Pertandingan Kemahiran Proton (untuk mekanik/juruteknik Proton),Pertandingan Kemahiran Terbuka (untuk jurulatih/pelatih di institut teknikal/vokasional),dan Pertandingan Kemahiran MySkills (untuk guru-guru dan para jurulatih).

Pemenang peringkat akhir akan membawa pulang wang tunai RM5,000 serta medal dan sijil,namun hadiah yang lebih hebat ialah dapat mewakili Malaysia di pentas ASEAN dan antarabangsa dalam pertandingan kemahiran peringkat antarabangsa.

Menurut bekas Perdana Menteri dan Penasihat Proton,Tun Dr.Mahathir Mohamad,pertandingan ini adalah salah satu inisiatif kerajaan bertujuan untuk menajamkan dan membawa ke hadapan bakat yang dimiliki oleh remaja tersebut dalam bidang vokasional dan teknikal.Ia difokuskan kepada 21 kemahiran yang melibatkan tujuh industri utama iaitu automotif,pembinaan,perkilangan,ICT,hospitaliti,kosmetologi dan pertukangan tangan.

Proton mula melibatkan diri dalam pertandingan ini apabila kategori automotif diperkenalkan dalam pertandingan ini.Sebagai sebahagian yang terlibat dalam acara tahun lalu,Proton telah mengadakan pameran bagi kereta-kereta yang dihasilkannya dalam Pertandingan Inovasi.Beberapa kereta yang telah diubah suai turut dipamerkan di KLIMS 2010.Ia merupakan satu cara untuk merekrut remaja supaya berminat dengan sektor automotif.

Semua yang hadir di karnival tersebut yang dianjurkan di tempat letak kereta Stadium Darul Aman,turut dihiburkan oleh persembahan daripada artis-artis tempatan serta persembahan demonstrasi drift oleh 'Raja Drift' Tengku Djan,yang juga ketua R3 Racing serta pameran motosikal.  

Isnin, 18 April 2011

Kereta hibrid jadi kereta lumba

Memang pelik tapi itulah kenyataannya.Kereta berenjin hibrid 'mesra alam' tersebut telah dijadikan sebagai 'kereta lumba yang mesra alam'

Kereta hibrid jenis Nissan LEAF itu telah diubahsuai dan telah ditukar namanya kepada 'Nissan Leaf Nismo RC' dan menjadi model terhangat di Pameran Auto Antarabangsa New York 2011.Perkataan RC bermaksud 'Racing Competition'.Ia menjadi bahan pameran yang mengejutkan pada pameran tersebut ketika Nissan cuba meneroka peluang untuk bersaing dalam segmen hibrid.

Badan kereta lumba hibrid tersebut dibuat daripada fiber karbon penuh.Ia mempunyai tiga bahagian badan yang utama,iaitu bahagian depan dan belakang mudah alih,tingkap kuasa,lampu belakang dan depan LED,dan sayap belakang yang boleh dilaras pemandu.Nissan LEAF biasa mempunyai empat pintu sedangkan model ini mempunyai dua pintu.

Dari segi saiz,kereta lumba tersebut mempunyai ukur lilit roda sport 9.9cm,2cm lebih lebar dan 17cm lebih panjang dari LEAF biasa.Ia juga hanya serendah 6.1cm daripada jalan raya berbanding 16cm bagi kereta biasa.Manakala ia lebih ringan dari LEAF biasa,iaitu hanya 938kg saja.

Kereta ini juga tidak mempunyai tempat duduk belakang,bonet,sistem audio,karpet dan sistem navigasi,tetapi ia mempunyai bekas bateri,motor elektrik dan penyongsang udara di belakang kerusi depan.Seperti LEAF di jalan raya,ia juga mempunyai bateri lithium-ion dengan 48 modul kompak serta motor kuasa 80KW-AC yang menjana 107hp dan 280nm.

Baterinya boleh dicaj sehingga kapasiti 80% dalam masa 30 minit dengan menggunakan port pengecas yang terdapat pada belakangnya.Tidak seperti kereta lumba lain,ia tidak mempunyai ekzos,tiada kepulan asap dikeluarkan serta tidak berbunyi.

Motor berkuasa tersebut menggerakkan roda belakangnya.RC juga mempunyai suspensi dual dan keseimbangan brek boleh laras.Ia menggunakan tayar 18 inci dengan rim 6 jejari dan tayar kereta lumba Bridgestone P225/40R18.Ketika diuji,ia dapat meluncur pada 0-100 km/j dalam 6.8 saat dengan kelajuan maksimumnya 150 km/jam.Nissan berkata,ia boleh meluncur selama 20 minit dalam situasi perlumbaan. 

Sabtu, 16 April 2011

Tan Chong mengadakan kempen servis Latio&Grand Livina


Edaran Tan Chong Motor (ETCM) pemegang francais Nissan di Malaysia,telah mengadakan satu kempen servis khas untuk 32,100 unit model Grand Livina yang dikeluarkan dari Disember 2007 hingga Jun 2010 serta 9,300 unit model Latio dan Latio Sport yang dikeluarkan dari Mei 2007 hingga Jun 2010.

Servis ini diadakan kerana kedua-dua model tersebut mempunyai beberapa masalah teknikal,antaranya meter aras minyaknya tidak menunjukkan bacaan yang betul terutamanya di bahagian aras minyak terendah yang menunjukkan minyak sentiasa ada.Ia disebabkan oleh perpindahan elektrokimia dalam kad perintang yang menerima kesan daripada gabungan aspek alam sekitar,variasi minyak dan sebagainya.

Para pemilik model Grand Livina,Latio dan Latio Sport boleh menghubungi Talian Khidmat Pelanggan ETCM di talian 1-800-88-3838 atau mengunjungi Pusat Servis Tan Chong Service Express Auto berdekatan untuk membuat temujanji servis.Tidak semua kenderaan yang terlibat,namun jika ada,sila hubungi ETCM segera.

'Pelanggan sentiasa menjadi keutamaan kami.Kami mengadakan kempen servis ini untuk melindungi kesemua kenderaan tersebut dari menerima kesan tersebut walaupun bukan kesemuanya.Semua kerja-kerja pembaik-pulihan serta alat ganti adalah percuma,tanpa sebarang bayaran,'kata Pengarah Eksekutif ETCM,Dato'Dr.Ang Bon Beng.

Maka,bagi mengelakkan sebarang masalah minyak,ETCM menasihatkan pemilik ketiga model tersebut supaya sentiasa mengekalkan paras minyak pada 'separuh tangki atau lebih' bergantung pada keadaan  bahagian tersebut.

Jumaat, 15 April 2011

Proton pinjam RM1b setahun

Proton terpaksa meminjam bagi mendapatkan wang memandangkan perbelanjaan modalnya dijangka RM800 juta hingga RM1 bilion setahun termasuk untuk Group Lotus dan penyelidikan dan pembangunan tempatan,kata MIDF.

MIDF berkata,dalam kajiannya,dana tunai Proton telah berkurangan kepada RM969.3 juta pada akhir 2010 berbanding RM1.6 bilion pada Mac 2010,serta aliran keluar tunai untuk pemulihan Lotus.

'Jika diandaikan nisbah ekuiti ke atas hutang yang boleh diurus pada tahap 0.3 kali,Proton perlu mengumpul sehingga RM1.6 bilion untuk membiayai perbelanjaan modalnya,'kata MIDF.

Group Lotus yang dimiliki 100% oleh Proton akan menandatangani perjanjian pembiayaan bersindiket dengan enam bank.Bank tersebut ialah CIMB Group Holdings Berhad,Malayan Banking Berhad,Overseas Chinese Banking Corp,EON Capital Bhd,Exim Bank dan Affin Holdings Berhad.

Firma penyelidikan itu bagaimanapun mengulangi saranan 'beli' ke atas saham Proton pada harga sasaran RM5.20 berdasarkan nisbah pendapatan harga lapan kali untuk unjuran pendapatan tahun kewangan 2010 dan nisbah aset tidak ketara sebanyak 0.4 kali.

Saham itu juga mempunyai potensi pulangan 55.9 peratus,termasuk pulangan dividen 1.1 peratus berbanding harga semasa.

MIDF mengunjurkan keuntungan sebelum cukai Proton bagi tahun kewangan 2012 sebanyak RM400.7 juta hasil perolehan sebanyak RM9.52 bilion,manakala bagi tahun ini,unjuran keuntungan sebelum cukai ialah sebanyak RM299.3 bilion atas perolehan RM8.382 bilion.

Khamis, 14 April 2011

Kia Forte menjadi 'Model Baru Terbaik 2011' oleh F&S


Naza Kia Forte mendapat satu lagi penghargaan-buat kali ke-6 lepas pelancarannya pada November 2009.Ia dinamakan sebagai 'Model Baru Terbaik 2011' oleh Anugerah Kecemerlangan Frost&Sullivan Malaysia.

Anugerah tersebut disampaikan pada model tersebut kerana model tersebut mendapat sambutan yang begitu menggalakkan di kalangan pelanggan.Sejak pelancarannya pada November 2009,Forte telah berjaya dijual sebanyak 6,878 unit.

Konsultan bagi Automotif dan Pengangkutan Frost&Sullivan Asia Pasifik,Ahmad Faridz Dzulkarnain berkata,Forte berjaya menawarkan teknologi dan gaya Eropah yang dinamik dan signifikan pada harga yang sangat berpatutan.

'Penerimaan pasaran bagi model ini adalah berdasarkan jumlah jualannya yang melebihi 5,200 unit dan memperoleh 2.5% penguasaan pasaran bagi segmen C.Sedan segmen C yang lainnya yang baru dilancarkan hanya dapat dijual dalam jumlah kurang daripada 3,000 unit,katanya.


'Persaingan dalam segmen sedan ini bersandarkan kepada kekuatan pasaran sedan segmen-C kepada pasaran tahunan kereta sedan di Malaysia,tambahnya.Selasa, 12 April 2011

Menangi Proton Inspira dan tunai RM30,000 dengan BHPetrol


BHPetrol hari ini telah melancarkan peraduan 'BHPetrol Fever Frenzy II' yang menawarkan wang tunai sehingga RM30,000 dan hadiah utama sebuah kereta Proton Inspira.

Hanya isi petrol atau berbelanja sekurang-kurangnya RM30 dengan satu resit di mana-mana stesen BHPetrol yang mengambil bahagian dan dapatkan borang penyertaan serta jawab dua soalan mudah.

Proton Inspira serta hadiah tunai RM30,000 ditawarkan setiap bulan antara April hingga Julai 2011.Bukan itu saja,hadiah lain seperti sepuluh Apple Ipad,lima TV LED Sony 40-inci dan 500,000 mata ePoints untuk sepuluh yang bertuah turut ditawarkan pada cabutan bertuah Grand Finale pada Julai 2011.

Penyertaan yang dihantar dari bulan April adalah layak secara automatik untuk peraduan ini.Lebih banyak yang dibelanjakan,lebih cerah peluang untuk menang.Semoga berjaya! 

BMW 640i Convertible dilancar-RM868,800


BMW Malaysia hari ini telah melancarkan 640i Convertible dengan softtop F12 dengan dijana enjin Munich 3.0L Turbocharged enam injap.Ia dijual dengan harga RM868,800 tanpa insurans,serta Servis BMW.

Enjin suntikan terus Valvetronic-nya menghasilkan tork 320hp serta 450Nm dari 1300-4500rpm.serta kelajuan maksimumnya 250 km/jam transmisi sport automatik 8 kelajuan dan paddle shift pada stering.

640i didatangkan dengan teknologi EfficientDynamics yang termasuk dengan sistem Auto Start/Stop.Penggunaan minyaknya ialah 7.9 liter minyak bagi 100km.Selain itu,ia termasuk jugalah Kawalan Pemanduan Dinamik dan Stering Aktif Integrasi serta mod untuk pilihan pemandu seperti mod Normal,Sport dan Sport +.yang mengubah tindakbalas stering dan enjin,Kawalan Stering dan Gear Dinamik.

F12 biasanya dipanggil 2+2,bukan 4 tempat duduk,tetapi tempat duduk belakangnya adalah selesa sedikit untuk penumpang dewasa bersaiz sedang-sedang.Balutan kulitnya mempunyai teknologi Pantulan Matahari yang meminimumkan penyerapan haba apabila dipandu dalam keadaan bumbungnya dibuka.Penyaman udara dua halanya juga mempunyai mod khas convertible.Keluasan ruang bagasinya pula seluas 350 liter dengan ruang penyimpan bumbung sehingga boleh memuatkan 2 beg golf besar.Bumbungnya masih boleh dibuka walaupun sedang bergerak pada kelajuan sehingga 40 km/j.

Papan pemuka depannya pula lebih didekatkan pada pemandu,serta skrin paparan LCD 10.2 inci untuk iDrive,sistem navigasi Profesional dan BMW ConnectedDrive yang membolehkan pelayaran Internet dengan pelayaran bina-dalamnya dan Head-Up Display dan NightVision yang memudahkan pemanduan pada waktu malam.


GP Malaysia: K'jaan mungkin lanjutkan lepas 2015


Kontrak bagi Malaysia untuk menjadi hos Formula 1 akan tamat pada 2015,tetapi kerajaan akan memutuskan mungkin untuk melanjutkan kontrak tersebut pada masa depan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memberitahu bahawa kerajaan mungkin akan memutuskannya selepas perlumbaan Petronas Malaysian GP kelmarin.

Ia (perlumbaan F1) bagi PM,ia lebih dari sekadar perlumbaan.'Saya percaya ia dapat membantu meningkatkan imej Malaysia di pentas antarabangsa,'kata Najib.

Beliau menambah,sepanjang penglibatan Malaysia dalam Formula 1,penglibatan sedia ada adalah lebih mencukupi,apabila ditanya supaya ditambah lagi jumlah itu.'Lagi tiga cukuplah,Apa lagi?Ia adalah kemuncaknya,'balas Najib.

Selain Mercedes GP Petronas,Lotus Renault GP dan Team Lotus,yang terlibat secara langsung dalam perlumbaan F1,juga QNet,yang menjadi penaja untuk pasukan F1 Marussia Virgin Racing.Adakah Malaysia akan meneruskan lagi perlumbaan F1 lepas 2015?

Isnin, 11 April 2011Lotus Renault kekal kejayaan di Sepang


Pasukan Lotus Renault GP (LRGP) masih mengekalkan momentum kecemerlangannya dalam perlumbaan Formula 1 (F1) apabila pemandunya,Nick Heidfeld mencatatkan kemenangan di podium kedua pada Grand Prix Malaysia 2011 di Litar Sepang,semalam.

Heidfeld yang bermula di tangga keenam,berjaya membuktikan kehebatan pasukan LRGP apabila menduduki tempat kedua di belakang juara dunia,Sebastian Vettel (gambar) dari pasukan Red Bull dan Jenson Button dari McLaren.

Lebih manis lagi apabila ini ialah kejayaan kedua bagi pasukan berimej Malaysia itu selepas seorang lagi pemandu mereka dari Rusia,Vitaly Petrov telah menaiki podium ketiga pada GP Australia dua minggu lalu.

Ia amat menggembirakan ketua pasukannya,Eric Boullier setelah pasukannya mengumpul 30 mata dalam dua pusingan GP dan menduduki tempat keempat di belakang Red Bull (72) McLaren (48) dan Ferrari (36).

'GP Malaysia merupakan perlumbaan yang mencabar dengan banyak hentian pit,pelbagai perubahan strategi dan saya rasa ia tidak seperti yang dirancang oleh kita.Walau bagaimanapun,kita telah berjaya walaupun berada di tangga ketiga.Ia merupakan perkara yang cukup menggembirakan saya,'kata Boullier.

'Pastinya saya berasa gembira bagi pihak Heidfeld,tetapi saya juga berpuas hati dengan semua anggota pasukan ini.Ia merupakan ganjaran kepada kita apatah lagi beberapa isu yang timbul sebelum perlawanan,bagaimanapun saya sangat gembira,'tambahnya lagi.

Sementara lagi,seorang lagi tiga pemandunya,Vitaly Petrov terpaksa berpuas hati di tangga kelima apabila berlaku masalah mekanikal pada jenteranya menyebabkan dia terkeluar perlumbaan pada pusingan ke-49.

'Bagus sekiranya dapat memenangi satu lagi podium,tapi kami juga terkilan apabila Petrov tewas pada baki 10 pusingan lagi.Tidak dapat dinafikan,jentera kami kompetitif,meskipun ia belum pantas untuk memenangi perlumbaan.Jadi kami perlu bekerja keras untuk mencapai kejayaan yang lebih cemerlang tetapi kejayaan dua podium berturut-turut ini sudah memuaskan hati kami,'tambah Boullier lagi.

Ahad, 10 April 2011

Promosi Petronas Fuel Up hari ini dari 5.30 hingga 8.30


Seperti yang diumumkan oleh Wak beberapa hari lalu,promosi Petronas Fuel Up berlangsung pada hari ini di semua stesen minyak Petronas dari 5.30 petang hingga 8.30 malam.

Pada petang ini-dari 5.30 petang hingga 8.30 malam,cabarannya ialah mengisi minyak dengan Primax 95 Xtra baru dengan jumlah yang istimewa-RM30.95,RM59.95 dan RM70.95.Isi minyak dengan tepat untuk mencapai jumlah itu.

Mereka yang berjaya mengisi dengan jumlah yang ditetapkan akan mendapat hadiah istimewa.Hanya tunjukkan resit pembelian minyak di kaunter Petronas untuk menebus hadiah.

Primax 95 Xtra dilancarkan Petronas


Petronas hari ini telah memperkenalkan petrol terbarunya di pasaran iaitu Primax 95 Xtra yang menggantikan petrol RON95 yang sedia ada bagi membolehkan pemandu berjimat sambil merasai prestasi pemanduan yang lebih unggul.

Produk tersebut dirasmikan oleh Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak di perkarangan Menara Berkembar Petronas,serentak dengan konsert Twin Towers@Live 2011 yang diadakan khusus untuk pemegang tiket Formula 1(F1) malam semalam.

Minyak Primax95 Xtra tersebut boleh didapati di semua 955 stesen Petronas di seluruh negara.Ia berupaya untuk memacu kenderaan denngan lebih jauh dari petrol RON95 biasa serta teknologi Formula 1nya bakal memberi lebih kuasa kepada kenderaan serta membersihkan enjin pada setiap masa.

Menurut Pengarah Urusan dan CEO Petronas,Amir Hamzah Azizan,produk itu dihasilkan dari kajian selama dua tahun Petronas melalui penglibatannya dalam Formula 1.

'Meskipun ia dijual pada harga yang sama dengan petrol RON95 iaitu RM1.90 seliter,namun ia juga mampu menawarkan lebih kuasa dan prestasi  kepada pemandu berdasarkan teknologi Formula 1,katanya.

Sabtu, 9 April 2011

Proton memberi pengalaman F1 kepada kanak-kanak


Lebih kurang 130 anak yatim dan murid sekolah telah merasai pengalaman yang paling hebat bagi mereka kerana bukan sahaja dapat mengunjungi sesi latihan bagi F1 Grand Prix Malaysia 2011,malahan berpeluang mendekati bintang-bintang Team Lotus Renault GP.

Kanak-kanak tersebut yang berusia antara 8 dan 17 tahun,telah merasai keseronokan melihat sesi praktikal dari tempat duduk 'grandstand' serta menyertai beberapa aktiviti menarik di booth Proton di perkampungan Formula 1.

Di hari kemuncak bagi mereka,mereka dapat berjumpa dengan pemandu pasukan Lotus Renault GP,Vitaly Petrov dan Nick Heidfeld sepanjang sesi pertemuan empat mata itu di petak pit.Sebagai tambahan,pemandu simpanannya,Bruno Senna telah menyambut kedatangan mereka di garaj Lotus Renault GP.

Kanak-kanak tersebut,yang datang dari Pertubuhan Kebajikan Yayasan Anak Yatim Piatu Darul Aitam di Temoh,Perak,dan Rumah Bakti Nur Syaheera di Cheras,Kuala Lumpur juga murid dari Sekolah Sultan Alam Shah,Putrajaya,dan SK Tanjung Malim,Perak juga telah melawati Muzium Automobil Nasional dan menjelajah kawasan SIC Mall dan menyertai sesi kuiz yang dianjurkan untuk mereka.

Lawatan sambil belajar di SIC ini merupakan sebahagian dari tanggungjawab sosial Proton sepanjang perlumbaan Petronas Malaysian GP.'Lawatan ini menawarkan pada mereka peluang berharga dalam hidup mereka untuk menjadi sebahagian dari sambutan Formula 1 dengan Proton,dan ia dapat menarik mereka untuk menyertai kita dan meluangkan masa bersama,'kata Pengarah Urusan Proton,Datuk Seri Syed Zainal Abidin.

'Walaupun sekarang ialah musim Formula 1,kami tetap tidak melupakan tanggungjawab sosial kami-sama seperti kami mahu menjadi pemain utama dalam industri automotif global,tetapi Proton tetap tidak melupakan tanggungjawab kami terhadap masyarakat,terutamanya generasi Malaysia akan datang.Ia sangat penting kerana kanak-kanak patut diberi peluang merasai pengalaman Formula 1 dan kemudiannya menjadi pengalaman berharga bagi mereka,'kata Syed Zainal lagi.

Petronas Fuel Up Challenge akan berlangsung Ahad ini!Petronas akan melancarkan formula bahan bakar petrol terbarunya Ahad ini.Bahan bakar itu boleh diperolehi di semua stesen Petronas bermula Isnin ini.Pada hari itu juga,satu acara menarik akan diadakan di semua stesen Petronas.

Acara 'Fuel Up Challenge' yang berlangsung dari 5.30 petang hingga 8.30 malam.Anda hanya perlu mengisi minyak sebanyak RM20,RM50 atau RM70.Jika anda tertinggal walau satu sen,anda akan kalah dalam cabaran ini.Anda akan memenangi hadiah misteri jika anda mencapai sasaran.Hadiah akan diumumkan pada tarikh pertandingan,jadi nantikan pengumumannya.

Ikuti sebarang perkembangan dalam Petronasbrands Facebook Fan Page dengan mengklik 'Like' dan nantikan pengumumannya mengenai pertandingan tersebut dan segera ke stesen minyak Petronas berhampiran seluruh negara dari 5.30 petang hingga 8.30 malam untuk mengambil bahagian dan rasailah formula bahan bakar terbaru tersebut.

Peugeot mengadakan kempen pandu uji besar-besaran


Nasim,pengedar kenderaan Peugeot di Malaysia,sedang menganjurkan kempen pandu uji besar-besaran bagi model 207,308 Turbo,407 dan 5008 minggu ini.Program pandu uji tiga hari ini berlangsung di semua cawangan Nasim dan pengedar sahnya,dari 10 pagi hingga 6 petang.

Bagi model 5008,tarikh pandu uji adalah hari ini,di Nasim Glenmarie,9 April bagi Nasim Bangsar dan 10 April bagi Nasim Ampang.

Pelanggan yang memandu uji serta menempah model Peugeot baru akan mendapat hadiah misteri.Untuk model 207,pelanggan yang membeli sedan popular ini dari 1 hingga 30 April akan layak bagi mendapatkan pinjaman dengan kadar faedah 1.88% (tertakluk terma dan syarat) yang sah hanya di EON Bank serta menerima pakej servis tiga tahun atau 60,000 km berdasarkan 'siapa cepat dia dapat'.

Untuk 308 Turbo,mereka layak mendapat pinjaman dengan kadar faedah 1.88% dari Affin Bank (tertakluk terma dan syarat)sah sehingga 30 April.Pembelian model 407 pula akan layak mendapat pinjaman dengan kadar faedah 1.33% dari Affin Bank sehingga 30 April (tertakluk terma dan syarat).Bagi di Malaysia Timur,kadar faedahnya ialah 1.35%.

Perodua mengekalkan penguasaan:Myvi kekal terlaris


Perodua masih lagi mengekalkan penguasaannya dalam industri automotif Malaysia,dengan 45,700 unit kenderaan terjual dalam suku pertama 2011,menjadikan pegangan pasarannya kini 29.1%.

Berbanding tempoh sama tahun lalu,bagaimanapun jualan merosot sedikit 4.4% dari 47,800 unit dan pegangan pasaran 32.4%,petanda bahawa persaingan antara pengeluar semakin 'panas',kata Pengarah Urusan Perodua,Datuk Aminar Rashid Salleh.

Dalam keadaan pasaran yang mencabar kini,Perodua masih mencatatkan jualan terbaik untuk tahun setakat Mac 2011,dengan 18,000 unit terjual yang disumbangkan oleh tiga modelnya,Myvi,Viva dan Alza.

Myvi kekal sebagai model kereta terlaris di Malaysia dengan 21,500 unit dijual dalam tiga bulan pertama tahun ini,di mana ia 19% lebih tinggi daripada 18,000 unit terjual pada 2010.

'Kami berbangga dengan pencapaian jualan model Myvi yang diperkenalkan sejak enam tahun lalu.Ia adalah testimoni kepada kualiti dan nilai untuk wang terhadap Myvi,'kata Aminar.

Perodua juga telah menjual 15,900 unit Viva,manakala Alza menggungguli segmen MPV dengan jualan 8,400 unit.

Aminar berkata,Perodua juga berusaha untuk mempertingkatkan pegangan jualannya kepada 49% sepanjang  
suku pertama 2011dengan jumlah 416,500,dimana 4% lebih tinggi dari penguasaan pasaran 45% dan 400,800 pada 2010.Jualan alat ganti dan aksesorinya pula menyumbang 31% dari jumlah tersebut.

Melangkah kehadapan,suku kedua dan ketiga amat mencabar bagi pengeluaran Perodua akibat kesan dari gempa bumi dan tsunami di Jepun,namun sentiasa optimis untuk mencapai yang terbaik.'Kami percaya kesan ini hanya sementara dan kami akan menjadi lebih kukuh selepas ini,'kata Aminar.

Jumaat, 8 April 2011

Proton mahu atasi Perodua

Proton Holdings Bhd (Proton) berhasrat untuk mengatasi kedudukan Perusahaan Otomobil Kedua (Perodua) sebagai pengeluar yang mencatat jualan kereta tertinggi di negara ini,kata Pengarah Urusannya,Datuk Seri Syed Zainal Abidin,semalam.

Sasaran itu dibuat kerana keyakinan pengguna yang kukuh,strategi produk dan penetapan harga dan rangkaian yang bertambah baik terhadap Proton.

'Keseluruhannya,kami menyasarkan untuk mencatat jualan tujuh hingga lapan peratus lebih tinggi daripada tahun lepas,tetapi kami sedang berusaha keras untuk mencapai sasaran jualan sekurang-kurangnya 10 peratus berbanding sembilan peratus pada 2010.

'Jualan domestik berkembang setiap tahun,itu satu petanda baik.Kami akan mengatasi perkembangan industri.Kami bertambah baik,semua pihak bertambah baik,'katanya kepada pemberita selepas mengalu-alukan lawatan pasukan F1 Lotus Renault GP ke kilang Proton di Shah Alam,semalam.

Proton,pengeluar kereta nasional,kehilangan penguasaan pasarannya pada 2005 setelah Perodua tampil dengan model terlarisnya,Myvi telah merampas gelaran pengeluar kereta nombor satu yang disandang oleh Proton sejak 1985.

Tahun lalu,Proton mencatat jualan kereta sebanyak 157,274 buah,berbanding Perodua yang mencatat jualan 188,641 buah.

Menurut Persatuan Automotif Malaysia (MAA),Proton dan Perodua masing-masing mencatat jualan 27,365 buah dan 27,713 buah kereta pada Januari dan Februari tahun ini.

Syed Zainal berkata,Proton akan lebih menekankan kualiti dan memulakan kempen pemasaran secara agresif untuk mempromosi model sedia ada dan memperkenalkan lebih banyak model dan varian baru untuk mempertigkatkan jualan.

Khamis, 7 April 2011

Team Lotus Renault F1 lawat kilang Proton


Rombongan pasukan Lotus Renault GP(LRGP) telah mengadakan lawatan ke Kilang Proton di Shah Alam hari ini,dengan diketuai oleh Pengarah Urusan pasukan,Eric Boullier,ditemani dengan pasukannya.

Rombongan tersebut disertai oleh pemandu pasukan,Vitaly Petrov dan pemandu simpanan,Bruno Senna.Manakala mewakili pasukan Lotus ialah pengarah korporatnya,Gino Rosato dan duta jenama Group Lotus,Jean Alesi.

Lawatan ini dilakukan sebagai membalas lawatan rombongan pengurusan Proton ke kilang LRGP di Enstone UK,awal tahun ini menyediakan pasukan Formula 1 tanggapan positif terhadap industri automotif Malaysia,serta menyiapkan mereka pada cabaran dalam dunia Formula 1.

Proton yang diketuai oleh Pengarah Urusannya,Datuk Seri Syed Zainal Abidin,telah memberikan penjelajahan eksklusif di sekeliling zon Penyelidikan dan Pembangunannya dan Zon Pengeluaran utamanya.

Proton juga mengumumkan kumpulan jurutera Proton akan menyertai LRGP dalam program pertukaran pakar dalam usaha pertukaran ilmu pengetahuan,kemahiran dan pengalaman.

'Pendedahan berharga dalam persekitaran istimewa ialah peluang untuk kita melibatkan diri dalam pembangunan kenderaan dengan teknologi yang dipertingkatkan,yang akan menguatkan kebolehan kejuruteraan dan teknikal kita,apa yang mahu kita lihat ialah kereta Proton yang akan dipertingkatkan dengan drastiknya.'kata Syed Zainal.

'Penglibatan dalam F1 telah memberikan impak positif dengan kerjasama masing-masing yang terlibat dalam F1 sejak sekian lama.Dengan penglibatan Lotus dalam F1,Saya percaya kedua belah pihak akan mendapat manfaat dari perkongsian kepakaran ini,kata Boullier.

Jenama Infiniti akan tiba di Malaysia suku keempat 2011


Infiniti yang merupakan jenama kereta yang juga anak syarikat Nissan,akan tiba di Malaysia pada suku keempat tahun ini,kata Infiniti yang sedang merancang untuk melancarkan beberapa model kereta keluarannya untuk pasaran Malaysia.

Pelancaran jenama tersebut di Malaysia kemudian diikuti dengan pelancarannya di Indonesia,Singapura,Australia dan Mexico.Pada 2013,ia menyasarkan 25 buah negara lagi untuk membolehkan Infiniti dipasarkan di seluruh dunia.

Perancangan seterusnya ialah membuka Infiniti Centre,yang akan dibina di kawasan segi tiga Kuala Lumpur,dalam tahun ini.Pusat itu akan dikendalikan oleh Inspired Motor,syarikat usahasama antara pengedar Nissan di Malaysia,Edaran Tan Chong Motor (ETCM) dan Auto Dunia.Inspired Motor akan bertanggungjawab dalam jualannya,manakala Auto Dunia ialah pemegang francaisnya.

'Sebagai sebahagian daripada perkembangan antarabangsa kami,kami sangat teruja untuk melancarkan Infiniti    
di Malaysia dan selamat datang kepada Inspired Motor yang baru ditubuhkan kepada jenama mewah kita,'kata Toru Saito,naib presiden Infiniti.

'Sekitar tahun ini,janji kami untuk melancarkan kenderaan mewah dengan gabungan unik prestasinya,layanan yang baik,dan kualiti tiada tandingan akan direalisasikan oleh kami kepada pembeli Malaysia,yang diketahui mudah menerima jenama yang eksklusif,' kata Saito lagi.

Pengarah Eksekutif ETCM,Dato'Dr.Ang Bon Beng berkata,kemunculan jenama Infiniti sangat sesuai pada masanya ditambah dengan jualan automotif mewah di Malaysia mencatat pertumbuhan yang memberangsangkan.'Tahun lepas,segmen tersebut berkembang 40%.Kami juga akan menjadi syarikat yang menawarkan pembeli kereta mewah di Malaysia jenama yang boleh memberi kemewahan yang tiada penghujungnya,'kata Ang Bon Beng.

Model-model Infiniti yang akan dilancarkan di Malaysia ialah model crossover FX50 dan FX37,sedan M37 dan coupe G37.

Perodua terjejas akibat gempa Jepun : Myvi baru ditangguhkan?


Perodua hari ini berkata,operasinya turut menerima akibat daripada bencana gempa bumi dan tsunami di Jepun pada 11 Mac lalu.

Ia berkata,operasinya turut menerima kesan dari bencana tersebut dan ia sedang mengkaji tentang bencana tersebut bagi memastikan semuanya berjalan lancar.Berdasarkan info terbaru,semua inventori di kilang Perodua serta vendornya telah memadai sehingga pengeluaran pada Mei,dengan sedikit penyesuaian.

Syarikat tersebut yang mempunyai ikatan erat dengan Daihatsu sama seperti vendor tempatannya,yang bekerjasama dengan erat bagi memastikan tiada masalah timbul pada masa depan.

Bagaimanapun ini mungkin akan memberi kesan kepada pelancaran model Myvi berwajah baru yang mungkin akan ditangguhkan sehingga selepas pertengahan tahun ini,kata Perodua.

Volvo S60 baru dilancarkan di Malaysia


Volvo Car Malaysia semalam telah melancarkan generasi kedua S60,dilancarkan dalam dua varian,iaitu 2.0T5 dan 3.0T6 AWD

T6 AWD didatangkan dengan dengan enjin 3.0 liter 6-injap dengan enjin turbocharged  yang menawarkan 304 hp pada 5,400 rpm dan tork 440 Nm dari 2,100 hingga 4,200 rpm.Ia merupakan varian yang berkuasa yang dipacarkan dengan Instant Traction AWD dan disatukan dengan 6 kelajuan automatik Geartronic,dan prestasinya termasuklah 0-100kph masa biasa 6.5 saat dan 250 kph bagi kelajuan tertinggi.

Manakala bagi T5,ia memakai enjin 2.0 liter empat injap,yang dipacarkan juga dengan kotak gear Powershift enam kelajuan automatik.Ia juga menawarkan  304 hp pada 5,500 rpm dan tork 320Nm dari 1,800 hingga 5,000 rpm pada 0-100 kph setiap 7.5 saat.


Varian S60 T6 didatangkan dengan sistem chassis laras sendiri 4C (Continuously Controlled Chassis Concept) dengan tiga tetapan- Comfort untuk bersiar-siar,Sport untuk berlumba dan kegiatan sukan dan Advance untuk meningkatkan kelajuan.

Bagi S60 T5,ia mempunyai chasis Dynamic sebagai standard,tetapi kedua-dua varian mempunyai stering yang lebih berkuasa dari model terdahulu.

Sistem Dynamic Stability and Traction Control (DSTC) model ini pula sekarang menampilkan sistem stabiliti yang dipertingkatkan dari model terdahulu,dan Traction Torque Vection sebagai bahagiannya.

Bermakna,Traction Torque Vectoring mengimbangkan tork antara tayar hadapan sepanjang pemecutan ketika membelok-torknya diedarkan dari roda dalaman yang bergerak untuk mengurangkan geseran.

Sememangnya Volvo tidak berkompromi tentang soal keselamatan.Sebagai keselamatan,S60 mempunyai beberapa ciri keselamatan sedia ada dan dipertingkatkan seperti sistem pengesan pejalan kaki yang boleh mengelak dari terlanggar pejalan kaki dengan kelajuan minimum 35 kph.dengan brek auto sepenuhnya serta 6 beg udara keselamatan.

Selain itu,ia juga mempunyai Sistem informasi Titik Buta (BLIS) dan Amaran Perlanggaran dengan Brek Auto (CWAB) ,Kawalan Alert Pemandu (DAC) dan Kawalan Cruise Disesuaikan (ACC).

T6 mempunyai satu ciri keselamatan tambahan,Lane Departure Warning yang mengingatkan pemandu bahawa jika kereta memasuki garisan jalan raya,tanpa menggunakan indikator belokan.T5 didatangkan dengan rim aloi lima jejari Balder 17 inci,manakala T6 pula menggunakan rim aloi Sleipner 18-inci tujuh jejari.

Melalui S60 baru ini,anda akan melihat satu lagi ciri yang bernama Volvo Sensus,yang membolehkan kita mengetahui lebih lanjut tentang informasi kenderaan itu,tanpa melihat manual pengguna.Ia terdapat dalam sistem audio kenderaan tersebut,yang mempunyai skrin paparan berwarna 7-inci dengan sistem navigasi,dan lain-lain fungsi seperti konsol tengah yang mengakses pada kawalan roda stering.

Sistem audio T6 didatangkan dengan sistem Premium Sound,dengan amplifier digital kelas D 5X130 watt,sistem Dolby Digital dengan Dolby Pro Logic II Surround,audio MultiEQ dengan 12 pembesar suara.

Ia didatangkan dengan 15 pilihan warna,dengan gabungan 7 ciri kemasan dalaman kulit yang terdapat pada S60 T5 dan T6. S60 T5 didatangkan dengan harga RM288,000 manakala T6 pula berharga RM348,000 (harga atas jalan tanpa insurans).

Rabu, 6 April 2011

Peugeot 3008 HYbrid4 akan tiba di Malaysia pada tahun ini


Bagi peminat kereta diesel hibrid,Wak ada berita baik,Nasim iaitu pengedar Peugeot di Malaysia akan menimbang kemungkinan untuk membawa model Peugeot 3008 HYbrid4 ke malaysia tahun ini.Model ini telah ditampilkan di Pameran Motor Paris October tahun lalu.

Automobiles Peugeot sekarang sedang melakukan beberapa ujian di Perancis untuk model ini dengan spesifikasi Euro 2M  diesel yang ada sekarang di Malaysia,menurut kata CEO Nasim,SM Nasaruddin SM Nasimuddin.

'Setakat ini ujian tersebut mencatatkan keputusan positif,tetapi masih belum ada ujian dilakukan.Kesimpulannya,model 3008 HYbrid4 tiada masalah dengan spesifikasi Euro 2M tersebut,jadi kita akan membawanya ke Malaysia,kata SM Nasaruddin.

Model 3008 HYbrid4 mempunyai enjin berkapasiti 2 liter yang menghasilkan 163 kuasa kuda dan motor elektrik yang menghasilkan 37 kuasa kuda,dengan tork maksimumnya sebanyak 500 kuasa kuda (300 diesel dan 200 dari motor elektrik)

Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri,Datuk Mustapa Mohamed telah menguji model ini sewaktu lawatannya di ibu pejabat PSA Peugeot-Citroen di Paris,minggu lalu.Mustapa yang memimpin rombongan ekonomi dan perdagangan Malaysia,juga telah bertemu Phillipe Varin,pengerusi PSA Peugeot Citroen yang mengilhamkan syarikat pengeluar kereta tersebut untuk menjadikan Malaysia sebagai hab pengeluaran Peugeot di rantau ASEAN.

Harga Kereta Baru MalaysiaALFA ROMEO 


159 2.2 - RM195,888
GT 2.0 - RM218,888
Brera 2.2 - RM308,888
Spider 2.2 - RM318,888
Mito 1.4 - RM153,888


AUDI


A4 1.8T - RM235,000
A5 2.0TFSI Quattro Retail - RM399,900
A6 2.0T Multitronic - RM335,000
A8 3.0L - RM658,800
TT Coupe 2.0 TFSI - RM378,000
Q5 2.0TFSI Quattro - RM315,000
Q7 3.0TDI - RM598,000
Q7 4.2FSI Tiptronic V8 - RM688,000
BUFORI


Bufori La Joya - RM498,516
BMW


118i - RM203,800
118i Executive Edition - RM204,800
120i Convertible - RM319,800
135i Coupe - RM423,800
320i - RM236,800
320i M Sport - RM309,800
323i - RM275,800
325i Convertible - RM439,800
325i M Sport - RM309,800
520d Sport Edition - RM379,800
523i Exclusive Edition - RM383,800
523i Executive Edition - RM343,800 
523i (F10) - RM398,800
525i Sport Edition - RM415,800
530i - RM459,800
535i (F10) - RM598,800
535i Gran Turismo - RM638,800
630i Coupe - RM788,800
640i Convertible - RM868,800
X1 xDrive 20d - RM299,800
X3 xDrive 20d Executive Edition - RM333,800
X5 xDrive 30d - RM568,800
X5 xDrive 30i - RM568,800
X5 xDrive 48i - RM918,800
X6 M - RM1,188,800
X6 xDrive 35i - RM698,800
Z4 sDrive 35i - RM558,800
CHANGAN


ERA CM8 1.3 (M) Premium * - RM43,888
ERA CM8 1.3 (M) STD - RM38,888
ERA CV6 1.3 Premium Solid (M) - RM36,862 
ERA CV6 1.3 Premium Metallic (M) - RM40,888
CHERY


A520 2.0 (A) - RM95,888
Eastar MPV 2.0 Premium - RM87,888
Tiggo 1.6 (M) - RM78,888
Tiggo 2.0 (A) - RM89,888
CHEVROLET


Cruze 1.8LT - RM97,888
Captiva 2.0 Diesel AWD - RM156,088
Captiva 2.4 Petrol AWD - RM144,888
CITROEN


C5 2.0 - RM199,028
C6 3.0L V6 - RM400,645
Grand C4 Picasso 1.6 Turbo - RM158,740


FORD


Escape 2.3L (A) - RM139,888
Everest LTD 4X4 3.0 TDCi (A) - RM177,248
Everest XLT 4X2 2.5 TDCi (A) - RM149,246
Everest XLT 4X2 2.5 TDCi (M) - RM149,246
Fiesta 1.4 (M) - RM69,888
Fiesta 1.6 (A) - RM82,888
Fiesta 1.6 (A) Sedan - RM78,888
Focus 2.0 Ghia (A) - RM116,098
Focus 2.0 Sport(A) - RM117,125
Focus 2.0 TDCi Sport - RM128,888
Mondeo 2.3 (A) - RM178,888
Ranger XLT 2.5 (M) TDCi 4X4 - RM86,805
Ranger XLT 2.5 (A) TDCi 4X4 - RM92,960


HONDA


Accord 2.0 VTi - RM142,800
Accord 2.0 VTI-L - RM149,800
Accord 2.4 VTI-L - RM172,800
City 1.5S I-VTEC - RM85,480
City 1.5E I-VTEC - RM90,480
Civic 1.8S I-VTEC - RM114,980
Civic 2.0S I-VTEC - RM130,980
Civic Hybrid - RM108,980
Civic Type-R - RM199,800  
CR-V 2.0 I-VTEC - RM149,980
Freed 1.5 i-VTEC - RM112,980
Jazz 1.5V I-VTEC - RM109,800
Insight - RM98,000
Stream RSZ 1.8 I-VTEC - RM158,980
Odyssey 2.4 I-VTEC - RM236,800


HYUNDAI


Accent 1.4 (M) - RM69,988
Accent 1.6 (A) - RM73,988
Avante 2.0 (A) - RM98,888
Grand Starex Royale 2.5 - RM148,888
Sonata YF 2.0 (A) - RM143,888
Sonata YF 2.4 (A) - RM163,888
Starex 2.5 GLS - RM142,089
Tucson 2.0 - RM129,888
Tucson 2.0 High Spec - RM139,888
Tucson 2.4 High Spec - RM154,888


INOKOM


Getz 1.4GL (M) - RM58,108
Getz 1.4GL (A) - RM61,738
i10 1.1L - RM47,988
i10 1.25L Standard - RM50,688
i10 1.25L High Spec - RM53,988 
i30 1.6 - RM92,388
i30 2.0 - RM112,888
Matrix 1.6 (M) - RM65,088
Matrix 1.6 (A) - RM67,398
Santa Fe 2.2 CRDi - RM168,328 
Santa Fe 2.7 V6 - RM169,888


ISUZU


D-Max T-Diesel 2.5 4X2 (M) - RM73,649
D-Max T-Diesel 3.0 4X2 ITEQ (A) - RM88,910
D-Max T-Diesel 3.0 4X4 ITEQ (A) - RM98,245
D-Max T-Diesel 3.0 4X4 ITEQ PLUS - RM104,600
D-Max T-Diesel 3.0 4X4 ITEQ Single Cab - RM71,865


JAGUAR


X-Type 2.0V6 SE - RM288,888
X-Type 2.5V6 SE - RM333,888
XF 3.0V6 - RM488,888
XF 4.2V8 SC - RM728,888
XFR 5.0V8 SC - RM888,888
XK Convertible 4.2V8 - RM948,888
XK Coupe 4.2V8 - RM878,888
XKR Convertible 4.2V8 SC - RM1,068,888
XKR Coupe 5.0V8 SC - RM1,088,888


KIA/NAZA


Naza Picanto LS - RM44,500
Naza Picanto EX - RM46,800
Citra GS 2.0 - RM66,888
Citra RS 2.0 - RM60,588
CitraII Rondo EXS - RM90,088
CitraII Rondo EX - RM86,088
Forte 1.6 EX - RM75,800
Forte 1.6 SX - RM81,800
Forte 2.0 SX - RM93,800
Forte Koup 2.0SX - RM115,800
Optima 2.0EX - RM102,000
Optima 2.0EX NOVUS - RM110,000 
Sportage 2.0EX - RM112,000
Sportage 2.0EX - RM122,286


LAND ROVER


Defender High Capacity Pick Up - RM146,888
Defender Crew Cab - RM178,888
Freelander 2 - RM271,388
Discovery 4 TDV6 - RM423,888
Range Rover Sport 3.0 TDV6 - RM568,888
Range Rover Sport 5.0 V8 Petrol - RM588,888
Range Rover Sport 5.0 V8 Petrol Supercharged - RM728,888
Range Rover 3.6 TDV8 - RM658,888
Range Rover 3.6 TDV8 Vogue Diesel - RM688,888
Range Rover 5.0 V8 Petrol Supercharged - RM798,888


LEXUS


IS250C - RM432,000
IS250 LUX - RM305,000
IS250 STD - RM270,000
GS300 - RM408,800
LS460 - RM719,448
LS460L - RM829,448
LS600h L - RM998,500
RX350 - RM377,000
RX450h - RM520,200


LOTUS


Elise S - RM238,600
Europa S - RM298,700
Europa SE - RM328,700
Exige S - RM338,800
Evora Sport Spec - RM443,480
Evora Tech Spec - RM463,480
Evora Sport&Tech - RM472,110
Evora Launch Spec - RM490,210


MAHINDRA


Scorpio 4X2 Petrol - RM89,655
Scorpio 4X4 Diesel - RM119,980


MAZDA 


Mazda2 Sedan V Grade - RM79,600
Mazda2 Sedan R Grade - RM82,939
Mazda2 Hatch V Grade - RM82,115
Mazda2 Hatch R Grade - RM85,190
BT-50 2.5 (M) - RM83,040
BT-50 2.5 (A) - RM90,493
BT-50 3.0 (M) - RM90,789
Mazda3 1.6 Sport 1.6 - RM114,345    
Mazda3 Sport 2.0 - RM134,891
Mazda3 Sport 2.0 Hatch - RM139,745
Mazda3 MPS 2.3 MZR - RM179,900
Mazda5 MPV 2.0L - RM150,000
Mazda6 2.0 - RM153,017
Mazda6 2.5 - RM179,663
Mazda8 MPV 2.3 - RM195,404
RX-8 - RM239,966
CX7 - RM264,952
CX9 - RM331,013  


MERCEDES-BENZ


B180 (CBU) - RM215,888
C200 CGI BlueEfficiency Elegance - RM255,888
C250 CGI Avantgarde - RM287,888
C300 Estate Avantgarde - RM396,888
C63 AMG (CBU) - RM783,888
CLS 350 Coupe (CBU) - RM732,888
E200 CGI Elegance - RM366,888
E250 CGI Avantgarde - RM398,888
E250 CGI BlueEfficiency Coupe (CBU) - RM398,888
E350 Coupe (CBU) - RM666,888
GL450 (CBU) - RM920,888
ML350 AMG Sports Edition - RM555,888
R280L (CBU) - RM458,888
S300L - RM649,888
S350L (V221 SEL) - RM828,888
S350L (V221 SEL) New Generation - RM835,888
S350L (V221 SEL) (CBU) - RM1,174,888
SL300 (CBU) - RM806,888 
SLS AMG (CBU) - RM1,999,999


MINI


Cooper - RM195,000
Cooper S - RM239,000
Cooper Convertible - RM235,000
John Cooper Works - RM279,000
Cooper Clubman - RM225,000
Cooper Clubman S - RM259,000
Cooper Countryman - RM248,888
Cooper Countryman S - RM285,888


MITSUBISHI


Triton Lite 4X2 (M) 2.5D - RM63,888
Triton Standard 2.5 - RM79,980
Triton 4X4 2.5D (M) - RM89,980
Triton 4X4 2.5D (A) - RM94,980
Triton 3.2 (A) - RM101,980
ASX 2.0 - RM139,980
Grandis 2.4 - RM165,800
Lancer 2.0 EX - RM117,676
Lancer 2.0 GT - RM120,598
Lancer Evolution - RM323,888
Lancer Sportback 2.4 - RM129,363
Pajero Sport 2.5 - RM162,980
Pajero 3.8 V6 - RM289,980


MITSUOKA


Cute 1.4 - RM92,800
MPV 1.4 - RM89,800  
Ryoga 2.0 - RM129,000
Viewt II 1.5 - RM178,000
Classic F 1.8 - RM184,000
Galue I 2.0 - RM198,000
Galue III 2.5 - RM383,000
Nouera 2.0 - RM242,000
Orochi 3.3 - RM1,025,000


NISSAN


Sentra Sport 1.6 (M) - RM85,780
Sentra Sport 1.6 (A) - RM89,800
Grand Livina 1.6 (M) - RM86,800
Grand Livina 1.6 (A) - RM89,800
Grand Livina 1.8 (A) - RM98,800
Latio 1.6ST (M) - RM84,800
Latio 1.6ST (A) - RM88,800
Latio 1.6ST-L (A) - RM92,930
Latio 1.8 Ti - RM99,958
Latio Sport 1.6 ST-L (A) - RM96,880
Frontier 4X4 Spirit 2.5 (M) - RM82,688
Navara 4X2 2.5 (A) Calibre - RM89,900
Navara 4X4 2.5 (M) STD - RM89,800
Navara 4X4 2.5 (M) SE - RM94,800
Navara 4X4 2.5 (M) King Cab - RM82,800
Navara 4X4 2.5 (A) Luxury - RM105,800
Sylphy 2.0 Comfort - RM114,880 
X-Trail 2.0 (X-CVT) - RM149,800
Serena MPV 2.0 - RM146,800
Teana 2.0 - RM143,000
Teana 2.5 V6 - RM173,000
Teana 3.5 V6 - RM248,500
Murano 3.5 V6 (X-CVT) - RM330,000
370Z Coupe - RM370,000
370Z Roadster - RM382,500


PERODUA


Viva 660BX Solid (M) - RM24,900
Viva 660BX Metallic (M) - RM25,300
Viva 660EX Solid (M) - RM28,500
Viva 660EX Metallic (M) - RM28,900
Viva 850 Solid (M) - RM32,500
Viva 850 Metallic (M) - RM32,900 
Viva ELITE 1.0 (M) Solid - RM37,500
Viva ELITE 1.0 (M) Metallic - RM37,900
Viva ELITE 1.0 (A) Solid - RM40,500
Viva ELITE 1.0 (A) Metallic - RM40,900
Viva ELITE EZi 1.0 (A) Solid - RM44,500
Viva ELITE EZi 1.0 (A) Metallic - RM44,900
Myvi 1.3SX Standard (M) Solid - RM43,900
Myvi 1.3SX Standard (M) Metallic - RM44,400
Myvi 1.3SX Standard (M) Special Metallic - RM44,800
Myvi 1.3EZ Standard (A) Solid - RM46,900
Myvi 1.3EZ Standard (A) Metallic - RM47,400
Myvi 1.3EZ Standard (A) Special Metallic - RM47,800
Myvi 1.3SXi Premium (M) Solid - RM46,900
Myvi 1.3SXi Premium (M) Metallic - RM47,400
Myvi 1.3SXi Premium (M) Special Metallic - RM47,700
Myvi 1.3EZi Premium (A) Solid - RM49,900
Myvi 1.3EZi Premium (A) Metallic - RM50,400
Myvi 1.3EZi Premium (A) Special Metallic - RM50,800
Myvi 1.3SXE Elegance (M) Solid - RM53,900
Myvi 1.3SXE Elegance (M) Metallic - RM54,400
Myvi 1.3EZE Elegance (A) Solid - RM56,900
Myvi 1.3EZE Elegance (A) Metallic - RM57,400      
Alza 1.5GX Solid - RM55,490
Alza 1.5GX Metallic - RM55,990
Alza 1.5GX Special Metallic - RM56,290
Alza 1.5EZ Solid - RM58,490
Alza 1.5EZ Metallic - RM58,990
Alza 1.5EZ Special Metallic - RM59,190
Alza 1.5GH Solid - RM60,490
Alza 1.5GH Metallic - RM60,990
Alza 1.5GH Special Metallic - RM61,190
Alza 1.5ZH Solid - RM63,490
Alza 1.5ZH Metallic - RM63,990
Alza 1.5ZH Special Metallic - RM64,190
Alza 1.5GHP Solid - RM66,490
Alza 1.5GHP Metallic - RM66,990
Alza 1.5ZHP Solid - RM69,490
Alza 1.5ZHP Metallic - RM69,990


PEUGEOT
207 1.6 - RM72,888
308 VTi 1.6 - RM96,500
308 Turbo 1.6 - RM118,888
308 GT 1.6 - RM159,999
308CC 1.6 - RM176,388
3008 1.6 - RM146,888
407 2.0 - RM128,888
407 2.0 Premium - RM136,888
5008 1.6 - RM159,888
RCZ 1.6 (A) 200hp - RM218,888
RCZ 1.6 (M) 156hp - RM223,888 


PORSCHE


Boxster - RM498,000
Boxster S - RM598,000
Cayman - RM540,000
Cayman S - RM640,000
Cayenne - RM626,000
Cayenne Diesel - RM560,000
Cayenne Turbo 4.8 - RM940,000
Cayenne Hybrid - RM720,000
911 Carrera - RM850,000
911 Carrera S - RM950,000
911 Carrera Cabriolet - RM950,000
911 Carrera S Cabriolet - RM1,050,000
911 Carrera 4 - RM910,000
911 Carrera 4S - RM1,010,000
911 Carrera 4 Cabriolet - RM1,010,000
911 Carrera 4S Cabriolet - RM1,110,000
911 Targa - RM985,000
911 Targa S - RM1,085,000
911 Turbo - RM1,392,000
911 Turbo Cabriolet - RM1,430,000
911 GT2 - RM1,720,000
Panamera - RM730,000
Panamera 4 - RM760,000
Panamera S - RM998,000
Panamera 4S - RM1,118,000
Panamera Turbo - RM1,398,000


PROTON


Savvy 1.2 B-Line (M) Solid - RM33,549
Savvy 1.2 B-Line (M) Metallic - RM33,999
Savvy 1.2 B-Line (AMT) Solid - RM36,549
Savvy 1.2 B-Line (AMT) Metallic - RM36,999
Savvy 1.2 M-Line (M) Solid - RM39,407
Savvy 1.2 M-Line (M) Metallic - RM40,240
Savvy 1.2 M-Line (AMT) Solid - RM42,316
Savvy 1.2 M-Line (AMT) Metallic - RM43,182
Savvy 1.2 Hi-Line (M) Solid - RM42,384
Savvy 1.2 Hi-Line (M) Metallic - RM43,276 
Savvy 1.2 Hi-Line (AMT) Solid - RM44,945
Savvy 1.2 Hi-Line (AMT) Metallic - RM45,841
Saga 1.3 Standard (M) FL - RM37,998
Saga 1.3 Standard (A) FL - RM40,998
Saga 1.3 Executive (M) FL - RM40,698
Saga 1.3 Executive (A) FL - RM43,298
Saga 1.3 Standard (M) FLX - RM38,598
Saga 1.3 Standard CVT FLX - RM41,598
Saga 1.3 Executive (M) FLX - RM42,398
Saga 1.3 Executive CVT FLX - RM44,998
Saga 1.6 Executive (A) FL - RM46,549
Persona 1.6 B-Line (M) - RM46,499
Persona 1.6 B-Line (A) - RM49,499
Persona 1.6 M-Line (M) - RM52,999
Persona 1.6 M-Line (A) - RM55,999
Persona 1.6 Hi-Line (A) - RM59,499
Satria Neo 1.6 Lite (M) - RM43,900
Satria Neo 1.6 Lite (A) - RM46,900
Satria Neo 1.6 M-Line (M) - RM48,463
Satria Neo 1.6 M-Line (M) - RM51,463
Satria Neo 1.6 CPS (M) - RM57,763
Satria Neo 1.6 CPS (A) - RM60,763
Gen.2 1.6 IAFM (M) - RM53,488
Gen.2 1.6 IAFM (A) - RM56,488
Gen.2 1.6 CPS (M) - RM57,488
Gen.2 1.6 CPS (A) - RM60,488
Exora 1.6 B-Line (M) - RM58,988
Exora 1.6 M-Line (M) - RM65,988
Exora 1.6 M-Line (A) - RM70,988
Exora 1.6 Hi-Line (A) - RM76,988
Inspira 1.8 (M) STD - RM78,999
Inspira 1.8 CVT Executive - RM84,999
Inspira 2.0 CVT Premium - RM91,999 


RENAULT


Clio 1.6 - RM119,750
Clio RS 2.0 - RM189,039
Megane CC - RM199,039
Megane RS250 - RM229,800
Koleos 2.5 - RM213,149
Laguna Coupe - RM259,869
Grand Espace - RM289,967


SKODA


Octavia RS 2.0TSI - RM188,888
Superb 1.8TSI - RM199,999


SSANGYONG


Rexton RX270 XDi - RM169,900
Stavic SV270 XDi - RM102,045
Kyron SU XDi 200 XVT - RM151,113
Actyon SUV XDi 200 XVT - RM134,089
Actyon Sports XDi 200 XVT - RM89,990


SUBARU


Impreza S-GT 2.0 Turbo - RM180,877
Impreza STi 2.5 Turbo - RM280,000
Forester 2.5 XT Turbo - RM218,000


SUZUKI


Swift 1.5 (A) - RM71,707
Swift 1.5 Premier (A) - RM77,707
Swift Sport 1.6 (M) - RM97,131
Swift Sport 1.6 (A) - RM102,975
Swift Sport 1.6 Premier (M) - RM104,019
Swift Sport 1.6 Premier (A) - RM109,863
Alto GA (M) - RM44,888
Alto GLX (A) - RM49,888
Alto GXS (A) - RM54,888
SX4 Sedan - RM88,888
SX4 Sedan Premier - RM93,888
SX4 Crossover - RM87,491
SX4 Crossover Premier - RM92,361 
Grand Vitara 2.0 4X2 - RM116,710


TOYOTA


Avanza 1.3E (M) - RM62,000
Avanza 1.5E - RM69,990
Avanza 1.5G - RM74,990
Avanza 1.5S - RM77,490
Vios 1.5J (M) - RM71,990
Vios 1.5J - RM76,090
Vios 1.5E - RM81,500
Vios 1.5G - RM87,300
Vios 1.5 TRD Sportivo - RM92,000
Corolla Altis 1.6E - RM105,990
Corolla Altis 1.8E - RM112,990
Corolla Altis 1.8G - RM122,990
Corolla Altis 2.0V - RM131,990
Camry 2.0E - RM144,990
Camry 2.0G - RM154,990
Camry 2.4V - RM174,990
Prius 1.8V - RM139,000
Rush 1.5G (M) - RM88,190
Rush 1.5G - RM91,190
Rush 1.5S - RM96,990 
Hilux 4X4 Single Cab 2.5 (M) - RM73,256
Hilux 4X4 Double Cab STD 2.5 (M) - RM82,911
Hilux 4X4 Double Cab 2.5 (M) - RM90,721
Hilux 4X4 Double Cab 2.5 (A) - RM95,721
Hilux 4X4 Double Cab 3.0G (A) - RM106,000
Innova 2.0E (M) - RM96,800
Innova 2.0E - RM101,800
Innova 2.0G - RM109,800
Fortuner 2.5G - RM167,621
Fortuner 2.5G TRD Sportivo - RM172,981
Fortuner 2.7V - RM177,500
Fortuner 2.7V TRD Sportivo - RM182,860 


VOLKSWAGEN


Polo 1.2TSi - RM108,888
Golf 1.4TSi - RM148,888
Golf GTi 2.0 Turbo FSi - RM209,888
New Beetle 1.6 - RM139,888
New Beetle 2.0 - RM158,888
Eos 2.0 TSi - RM249,888
Scirocco 160PS TSi - RM188,888
Scirocco 210PS TSi - RM243,888
Passat CC 2.0TSi - RM243,888
Tiguan 2.0TSi - RM249,888
Touareg 3.6 V6 FSi - RM428,888 


VOLVO


S40 2.0i - RM169,950
V50 2.0i - RM185,950
S60 T5 2.0 - RM288,000
S60 T6 3.0 - RM348,000
S80 2.5T - RM285,000
S80 3.2 - RM398,000
XC60 2.0 GTDi - RM281,950
XC60 T5 Powershift - RM289,950
XC90 2.5 LPT - RM355,000
XC90 D5 - RM355,000


 (NOTA: Harga yang dinyatakan di atas adalah harga di Semenanjung Malaysia tanpa insurans.Harga mungkin berbeza di Langkawi,WP Labuan,Sabah dan Sarawak)